Luchtje aan exploitatietekort Hoek van Holland stinkt

14 January 2021, 18:15 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Stadsarchief

door Jan D. Swart

De bewoners van het door verkoop bedreigde Oude en Nieuwe Kamp in Hoek van Holland zijn aan het spitten in bewaarde jaarrekeningen om te weten te komen hoe er de laatste jaren plotseling sprake kan zijn van een aanhoudend exploitatietekort, terwijl er vóór 2014 zelfs nog elk jaar winst werd gemaakt.

Het zijn voor hen belangrijke cijfers omdat de Wet Markt en Overheid voorschrijft dat een gemeente alleen een recreatieoord mag exploiteren als dat kostendekkend gebeurt en dat is in Hoek van Holland dus nu niet meer het geval.

Nog zonder bewijs vermoeden enkele bewoners dat er de laatste jaren bewust door de gemeente Rotterdam op een exploitatietekort is aangestuurd om daarmee het actuele verkoopvoornemen te legitimeren.

Het wantrouwen naar de gemeente Rotterdam is onprettig, maar gegroeid nadat de bewoners binnen enkele dagen na het sluiten van het zomerseizoen de brief ontvingen waarin de verkoopplannen werden aangekondigd. Op die manier voorkwam men (is de gedachte) dat er te veel tegenstand ontstond op de parken op het moment dat de bewoners er nog waren. Later zei men op het stadhuis dat het toeval was. 

Hoe de tekorten zijn ontstaan is tot dusver niet duidelijk gemaakt aan de bewoners. Die info volgt ongetwijfeld zodra de recreanten binnenkort hun verhaal mogen komen doen. De Rotterdamse liberalen willen er zelfs voor naar Hoek van Holland komen om echt iedereen aan het woord te kunnen laten, want die voelen nattigheid. Ze breken een diep rode traditie af van een volkspark aan zee waar de mensen elkaar nog elke dag groeten. En ze vinden de PvdA stil.

Onnodige investeringen

De bewoners hebben inmiddels recente investeringen gevonden waarvan men zich nu, achteraf, afvraagt of die nu noodzakelijk waren of in het ergste geval verzonnen en doorgevoerd zijn om een gewenst tekort te realiseren. 

In het afgelopen seizoen zijn bijvoorbeeld alle straatbordjes vervangen. ‘’Fraai, maar of dat nu echt hoognodig was?’’, vraagt recreant Bram van der Staay zich af. ‘’Er zijn nieuwe elektriciteits- en watermeterkasten gekomen. Maar was er dan urgentie? Er zijn drie speeltuinen gesloopt en vervangen door nieuwe. Leuk. Maar nodig?’’

‘’De jaren ervoor werden alle hekken vervangen, ondergrondse containers voor huisvuil geplaatst, de parkeerplaats vergroot en het slagboomsysteem vervangen door een exemplaar met kentekenherkenning’’, aldus Van der Staay.

De bewoners zagen het als een weldaad, maar zeggen nu dat ze zich niet hebben gerealiseerd dat er mogelijkerwijs een diepere reden aan ten grondslag lag. Ook de achterliggende gedachte van het toevoegen van het verliesgevende campingdeel aan de financiële administratie wordt nu door de bewoners onderzocht. Ze vinden dat er een luchtje aan zit, maar zoeken het bewijs.

‘’De wethouder beweert dat er achterstallig onderhoud is. Als voorbeeld noemt hij de riolering. Echter’’, besluit Van der Staay. ‘’Tijdens de afgelopen drie wintersluitingen is het rioleringssysteem van zowel het oude als van het nieuwe kamp aangepakt. Maar het kan natuurlijk zijn dat het nog steeds niet af is.....’’

Wordt vervolgd. 

Eerder verscheen in dit verband dit artikel:
https://dagblad010.nl/Politiek/oude-en-nieuwe-kamp-bewust-in-de-rode-cijfers-getrokken